Verreweg de meeste ongevallen vinden plaats in de privé sfeer. Daartoe moet jaarlijks in ons land wel 800 000 maal medische hulp geboden worden. Letsels waarvoor een beroep op een arts gedaan wordt, bestaan uit afgesneden vingertopjes (aardappelmesjes), gebroken benen (ondeugdelijke opstapjes), brandwonden (hete vloeistoffen / vlam in de pan) en allerlei andere blessures. Kinderen en senioren zijn binnen en buitenshuis relatief vaker slachtoffer. Zou men ook de ongevallen waaraan geen dokter te pas komt meetellen, dan loopt het aantal in ons land wel op tot een paar miljoen per jaar.
Iemand die een ongeluk overkomen is, denkt vaak achteraf: “Had ik het maar niet zó gedaan”, of: “Die onveilige situatie had ik toch direct moeten opheffen”. Elk voorval met ongewenste afloop voorkomen, zal wel een utopie blijven. Vele ongelukken zijn echter wél te verhinderen, zelfs met geringe moeite en enige zelfdiscipline!
Het lofwaardige streven “riskant handelen vermijden en gevaarlijke situaties tijdig opruimen” wordt maar al te vaak genegeerd.
Het schijnt dat deze ambitie alleen voor anderen geldt……!.
Behalve bij ongevallen wordt de term veiligheid ook gebruikt in verband met het tegengaan van misdrijven (diefstal− , gewelds− en zedendelicten) en verkeersongevallen. De ellende die daaruit voortvloeit, is heel wat moeilijker te voorkomen.
Maar het staat wel vast dat, naarmate men meer aan preventie doet, de kans op rampspoed geringer wordt. Op korte termijn onderzoek doen naar mogelijk gevaar in en om het huis is nodig, vóórdat er iets vervelends gebeurt. Wanneer je kunt bedenken dat het mis kán gaan, zal dat ook ooit een keer gebeuren. En dat moment komt altijd ongelegen.
Onderzoek je directe omgeving maar, dan zul je zien!
Op vloeren kan men uitglijden door een onveilige combinatie van (deur)mat en harde vloer, of van bepaald schoeisel en vloer. Is er nú wat aan te doen?
Struikelen kan men over voorwerpen die in een looproute liggen. Een looppad behoort altijd zonder obstakels te zijn; dat er tijdelijk wel eens iets ligt, is een beruchte oorzaak.
Door scherpe dingen op te bergen en nooit op de grond te laten slingeren wordt voorkomen dat men in iets scherps kan trappen.
Ramen zemen, of een ander karweitje verrichten op een ondeugdelijke stellage, houdt het risico van vallen in. Ouderen breken daarbij nogal eens een heup.
Overvolle kasten of gebrekkige bevestiging aan wanden moeten vanzelfsprekend worden vermeden; vallen of losschieten van allerlei dingen is dan niet denkbeeldig. (Is iets een jaar lang niet nodig geweest, bewaar het dan niet langer. Pas op voor “museum amateurisme”!)
Zet enkel kunstbloemen op de TV of radio, als je dáár bloemen wilt hebben. Het water voor echte bloemen kan bij lekkage kortsluiting veroorzaken.
Het onnadenkend wegleggen van brandende sigarettenpeuken kan aanleiding zijn tot brand. Onvoorzichtigheid is oorzaak van 16% van het aantal huisbrandjes.
Brandwonden dient men onmiddellijk te koelen met stromend water, en vastzittende kleding mag dan nooit losgetrokken worden. Brandmelders in huis zijn geen overbodige luxe, ze signaleren in een vroeg stadium brand en dan is vluchten, wellicht zelfs blussen nog mogelijk. De ontstane hitte bij brand trekt altijd naar boven; daarom is het in een dergelijke noodsituatie vaak beter te kruipen dan rechtop lopen. Het is onverstandig een deur, die heet aanvoelt, bij brand te openen; dat zou er onder meer voor zorgen dat extra zuurstof naar de brandhaard stroomt. Onmiddellijk het alarmnummer 112 thuis of bij de buren bellen is vanzelfsprekend essentieel.
Medicijnen moeten veilig opgeborgen worden, zodat kinderen er niet bij kunnen; hetzelfde geldt voor flessen met gevaarlijke vloeistoffen. Duidelijke etikettering is trouwens een vereiste.
Een warme
maaltijd bereiden is een bron van potentiële narigheid. Vlam in de pan (27% van alle brandwonden),
een gaspit die niet is ontvlamd, het vergeten van ingeschakelde elektrische
kookplaten, oliën en vetten die oververhit worden, een afzuigkap, waarvan het
filter niet jaarlijks vervangen wordt (brandgevaar); kortom allemaal zaken om hierop
bijzonder alert te zijn. Ook na afloop van het eten klaarmaken dien je altijd
te checken of alles in orde is. De toebereiding van etenswaar (berucht om het achteloze gebruik
van messen) is beslist niet vrij van risico's.
Bezigheden in de keuken vereisen alle aandacht, zonder afleiding (dus niet lezen, klusjes doen, of ander aandachtsverlies)!
Bezig zijn met één activiteit leidt
tot optimaal resultaat en geeft bovendien minder stress.
Loszittende vloerbedekking en onvoldoende verlichting kunnen rampzalig zijn. Eén hand voor eigen veiligheid, één voor het werk is het devies op ladder en trap.
Het is zondermeer raadzaam antislipvoorzieningen aan te brengen op de bodem van de douchebak en/of het bad. Verder kan de vloer van de badkamer bij natheid ook erg glad zijn.
Laat alle gasapparatuur regelmatig (via een abonnement) controleren; ontploffingen en ander onheil zijn de besparing op de kosten ervan niet waard.
Een in gebruik zijnde schoorsteen heeft eveneens onderhoud nodig door een erkend bedrijf. Een vonkenvanger voor de open haard voorkomt dat brandend materiaal te ver wegspat. Laat het vuur na afloop altijd volledig doven onder toezicht.
Of installatie en aansluitingen van alle verbruiksapparatuur wel de toets der kritiek voor veiligheid kunnen doorstaan is alleen vast te stellen door een ter zake deskundige.
(NB: Zijn de snoeren en stekkers veilig, is de aarding en de isolatiewaarde van de leidingen voldoende?)
Om woninginbraak te beletten is het zaak dat hang− en sluitwerk deugdelijk zijn. In vele regio's geeft de politie (meestal gratis) advies over gepaste beveiliging.
Zet de voordeur altijd op het nachtslot en neem de sleutel eruit, inbraak is dan moeilijker.
Bevestig aan sleutels geen labels met naam en adres; bij verlies zou je een oneerlijke vinder gemakkelijk de weg wijzen naar jouw eigendommen. En neem bij ziekenhuisopname geen waardevol sieraad, duur horloge of meer geld dan strikt nodig mee.
Bewaar buitenshuis portemonnee en waardevolle zaken liever in een binnenzak en nooit in een schoudertas of polstasje; bij afwezigheid ervan is een tip: bevestig een washandje in de jas.
Recente gebeurtenissen tonen aan dat geweld en zedenmisdrijven niet altijd te voorkomen zijn. Preventief kan men alleen maar zo goed mogelijk gevaarlijke situaties vermijden en natuurlijk zo weinig mogelijk aanleiding geven tot die misdrijven. Vrij van enig risico is het helaas daarmee niet.
Verkeersregels
zijn vooral gericht op veiligheid van alle weggebruikers, dus inclusief jezelf.
Is het dan niet verstandiger je er altijd aan te houden, ook al is er in geen
velden of wegen een agent te zien?
Gezegden:
Een ongeluk zit in een klein hoekje. (Spreekwoord)
Wantrouwen is de moeder van de
veiligheid. (Jean de La Fontaine)
Beter “safe” dan “sorry” (NN)
Literatuur:
SISO-nummer 614.3 (Bibliotheek rubricering)
* Klusboek Beveiliging – Consumentenbond – ISBN 90 246 4833 5
* Brochures van “Consument en Veiligheid” Tel. 020 511 4511.
Waarom iets onveilig doen, als het ook veilig kan.
Jongste revisiedatum 24-4-2019